E o artă şi asta dacă vrei să-ţi iasă frumos. Bradul e momentul de glorie al celor mici, mai ales când îi laşi să te ajute la împodobit. De asemenea, acesta găzduieşte mult aşteptatele cadouri ale moşului 😛
Se porneşte în primul rând de la alegerea bradului. Evident, toţi vom căuta un brad încărcat frumos cu ramuri, în limita buzunarului 🙂 Dacă buzunarul e mai mic, optaţi pentru un brăduţ mai mic, dar încărcat în ramuri. E mai plăcut decât unul mai mare şi gol…
În fiecare an se prezenta la televizor sau prin ziare tot felul de culori care se poartă în acel an. Eu nu sunt de acord cu asta. Atâta timp cât nu îţi faci curcubeu din brad, pentru că îţi lasă impresia că-i prea încărcat, îţi poţi alege orice culori. De preferat 2, maxim 3 culori.
Prima dată se pune instalaţia în brad. Circular sau vertical (deşi cred că vertical e mai complicat, poate stă mai bine la bradul artificial pentru că are multe multe rămurele). Eu anul trecut am folosit 3 instalaţii. Cu una am înconjurat tulpina bradului (da, recunosc că m-am chinuit destul), iar celelalte 2 le-am aşezat pe ramuri, circular.
Se aşează apoi beteala, tot circular sau vertical. Eu sincer nu văd prea ok aşezarea verticală, am impresia că ascunde ramurile şi acoperă prea mult… După beteală se pun globurile, pentru că dacă se pun înainte, riscăm să le acoperim cu beteala. Globurile mici trebuie puse în partea de sus, acolo unde şi ramurile sunt mai mici. De asemenea, globurile mai mari şi mai grele trebuie aşezate mai înspre baza ramurelor, pentru a nu risca să se lase acestea sau să pară prea încărcat.
Globurile nu mai sunt ca în copilăria mea, când trebuia să avem mare grijă cu ele pentru că se spărgeau imediat (amintiţi-vă de Singur Acasă, când a pus cioburi de glob la geam). Acum găsiţi globuri din plastic sau alt material mai rezistent, dar la fel de uşor. De asemenea, nu mai sunt doar rotunde, găsiţi şi sub formă de clopot, moş crăciun, con etc., dar şi toate culorile. Eu mai am globuri de mai demult, când se făceau în multe culori. Acum puteţi găsi şi de o singură culoare, astfel vă puteţi alege în culorile alese de la început pentru aspectul final al bradului.
Beteala de asemenea, căutaţi culorile potrivite. Puteţi opta pentru cele mai subţiri (vă vor trebui mai multe) sau câteva din acelea groase, care acoperă frumos, din câteva fire, tot bradul.
Pentru ornamente şi pentru persoanele care nu-şi permit să cheltuiască cine ştie ce sume pe împodobirea bradului, puteţi găsi în hypermarketuri (Cora, Metro, Selgros, Carrefour) pachete de câte 12 globuri (sau mai multe), de o singură culoare, la preţuri rezonabile. 2 pachete de culori diferite sunt suficiente.
Încă un detaliu, suportul bradului. Asiguraţi-vă că e rezistent, în special dacă aveţi un brad mare şi animale/copii mici prin casă. Dintr-o sinplă atingere se poate da jos şi strica tot aranjamentul. Dacă este mai vechi sau are o culoare care nu vă place, puteţi să-l înveliţi în hârtie creponată (folosing o culoare predominantă în brad) sau în staniol.
Acestea fiind spuse, spor la împodobit! Poate ne arătaţi şi nouă ce a ieşit apoi, eu sigur o voi face